Categories
Informații Generale

Programul de finanțare pentru persoanele fizice care doresc să instaleze panouri fotovoltaice la domiciliu pentru producerea de energie electrică va fi reluat pe 23 septembrie 2024, iar înscrierile vor fi organizate pe regiuni. Cei interesați de sprijinul financiar oferit de stat trebuie să fie conștienți că fondurile se epuizează rapid, la fel ca anul trecut, când programul s-a închis în câteva minute. Aprobarea dosarelor va fi realizată în ordinea înscrierii, conform principiului „primul venit, primul servit”. Începând din acest an, valoarea sprijinului oferit de stat a crescut cu 10.000 de lei per beneficiar, iar programul include și finanțarea bateriilor pentru stocarea energiei, pentru cei care doresc să devină prosumatori, adică să consume și să infecteze în rețea surplusul de energie electrică în același timp.

Românii care doresc să își monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul casei, cu ajutorul fondurilor de la stat, trebuie să aibă toate actele pregătite pentru înscrierea online a dosarelor, care va începe în scurt timp. Solicitanții pot beneficia de 30.000 de lei din Fondul pentru Mediu, însă trebuie să contribuie cu cel puțin 10% din valoarea proiectului din surse proprii (3.000 de lei). O cofinanțare mai mare poate fi avantajoasă, deoarece permite instalarea unui sistem mai puternic, ceea ce va duce la o producție mai mare de energie electrică.

Începând din acest an, fondurile oferite de stat pot fi folosite și pentru achiziționarea bateriilor de stocare a energiei, însă acestea nu pot fi cumpărate pentru panourile fotovoltaice deja instalate. Sprijinul financiar este destinat achiziționării unui sistem de panouri fotovoltaice cu o putere minimă instalată de 3 kW, a sistemului de stocare a energiei produse din surse regenerabile, precum și pentru extinderea sistemelor existente, prin montarea de noi panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW.

Beneficiile sunt numeroase

Deși mulți români s-au speriat de taxele suplimentare pentru prosumatori, specialiștii care se ocupă de instalarea acestor sisteme spun că investiția este oricum rentabilă, mai ales pentru că acesta este viitorul energiei electrice.

S-a constatat, de-a lungul timpului, că interesul pentru aceste tehnologii a crescut constant. Implementarea eficientă a sistemelor fotovoltaice nu doar că aduce beneficii economice pentru utilizatori, dar contribuie activ și la protejarea resurselor naturale. Pentru a fi prosumator este rentabil să ai un consum de energie electrică mai mare, peste 200-300 kw. A fi prosumator sustenabil înseamnă să reduci cât mai mult consumul din rețea și să utilizezi cât mai mult din producția panourilor, iar în felul acesta îți scoți investiția în câțiva ani. Dacă ai un consum de 100-200 kw nu înseamnă că nu este rentabil, ci doar că va dura mai mult până îți amortizezi investiția.

Pentru cei care vor să înțeleagă avantajele acestei investiții: Dacă sistemul fotovoltaic produce 500 kw pe lună, iar eu, fiind consumator, utilizez 250 kW din sistemul fotovoltatic și mai consum 100 kW din rețea, asta înseamnă că am consumat 350 kw × 1.3 Lei = 455 lei, dar pentru că sunt prosumator, plătesc doar 100 kW × 0,68 lei = 68 de Lei. De fapt, chiar mai puțin, deoarece are loc compensarea cantitativă, deci am câștigat 455 – 68 = 387 Lei care de fapt merg în compensarea sistemului. Însă, din ce am observat, mulți dintre prosumatori, odată cu reducerea facturilor, nici nu se mai uită la aspectul acesta, ci se focusează pe prețul pe care îl primesc pentru energia injectată. Prețul acesteia a scăzut, de la începutul anului, și poate de aici unii au tras concluzia că nu mai e rentabil, dar avantajele sunt multiple.

Proces de aplicare digitalizat

Programul de anul acesta vine cu o serie de îmbunătățiri menite să accelereze procesul de adoptare a energiei solare în gospodării. Pe lângă subvenția de până la 30.000 de lei, beneficiarii au acum acces la un proces de aplicare digitalizat, mai eficient și mai transparent. De asemenea, noile reglementări tehnice impuse pentru sisteme asigură un randament mai ridicat și o durabilitate crescută a echipamentelor. 

Sistemul de panouri fotovoltaice trebuie să asigure stocarea informaţiilor privind cantitatea de energie electrică produsă, pe o perioadă de cel puţin un an de la data emiterii certificatului de racordare; colectarea de la distanţă a informaţiilor de mai sus, precum şi transmiterea acestora printr-un sistem de comunicare open source; compatibilitatea cu orice sistem de management liber care va prelua datele transmise via un procesator de date de tip API, identificând datele după un serial din teren către o bază de date ce permite un număr ridicat de operaţiuni de interogare pe secundă pentru a face faţă cerinţelor de raportare automată şi manuală. Toate componentele sistemului de panouri fotovoltaice trebuie să fie certificate de un organism acreditat în conformitate cu SREN/ISO 17065.

Documentele care trebuie să fie înregistrate online, pentru înscrierea în programul de finanțare, se regăsesc în ghidul de finanțare pus la dispoziția beneficiarilor de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Actele care trebuie depuse online

Conform AFM, solicitanții trebuie să se înscrie pentru finanțare cu: actul de identitate, valabil la data înscrierii în aplicaţie; certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie; certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la data înscrierii în aplicaţie.

Este nevoie și de un extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcţie deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanţarea. Extrasele de carte funciară pot fi obţinute de solicitant şi în format electronic.

Trebuie să fie înregistrată și copia cărţii funciare colective, din care să rezulte maximum două unităţi individuale trecute pe aceeaşi carte funciară care adunate să fie egale cu 1 (un) întreg, în cazul imobilelor-construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală. 

În cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, va fi nevoie și de un extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte că solicitantul este proprietar sau deţine un drept de folosinţă asupra imobilului teren. Nu vor fi admise extrasele de carte funciară cu mențiunea „neutilizabile în circuitul civil”.

Documentele emise în format electronic vor fi încărcate de solicitanți în aplicația informatică în același format în care au fost eliberate de autoritățile sau instituțiile emitente. Nu se vor admite documentele reprezentând scan sau print screen după documentul emis în format electronic. După verificarea documentației se pot cere clarificări o singură dată. 

După înscriere, se alege instalatorul. Cei înscriși în program au la dispoziție 90 de zile pentru a-și alege un instalator – o firmă care are acest obiect de activitate. Listele cu solicitanții admiși și cei respinși se vor afișa pe site-ul AFM.

Pentru mai multe informații și consultanță pentru depunerea dosarului Casa Verde Fotovoltaice 2023 sunați la numărul nostru de telefon: 0745.708.000

Energio Solar PVT – pentru întrebări și răspunsuri instant: https://wa.me/message/PJJVUAJMH23LC1