Categories
Casa Verde Fotovoltaice

Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2024” va debuta în luna septembrie anul acesta, oferind persoanelor fizice oportunitatea de a-și instala panouri fotovoltaice pe locuințe cu sprijin financiar din partea statului. Vă vom detalia mai jos toți pașii necesari pe care trebuie să îi urmeze cei interesați pentru a beneficia de acest program.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2024” va începe pe 6 septembrie cu deschiderea sesiunii de înscriere pentru instalatori, iar începând cu 27 septembrie, și persoanele fizice vor putea aplica pentru a obține finanțare de la stat.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2024”, gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu, oferă o finanțare nerambursabilă de 30.000 lei pentru persoanele fizice care doresc să devină prosumatori de energie electrică prin instalarea de panouri fotovoltaice pe locuințele lor. Această sumă reprezintă o creștere de 10.000 lei față de finanțarea din 2023. În cadrul programului, beneficiarul este obligat să contribuie cu 3.000 lei din costul total al sistemului fotovoltaic.

Energia electrică generată de panourile fotovoltaice instalate prin programul Casa Verde Fotovoltaice este utilizată în gospodăria proprie. În cazul în care există un surplus de energie care nu este consumat, acesta va fi livrat în rețeaua sistemului energetic național. Energia livrată va fi fie scăzută din factura de consum, fie decontată către proprietarul care a devenit prosumator, contribuind astfel la reducerea costurilor energetice sau chiar la eliminarea lor.

Noutăți în 2024

Programul Casa Verde 2024 vine cu noutatea includerii si a unui sistem de stocare impreuna cu sistemul fotovoltaic instalat. Cuantumul finantarii a crescut la 30000 lei, iar aportul propriu va fi de minim 3000 lei. Nu se va putea beneficia de finantare doar pentru sistemul de stocare sau doar pentru sistemul fotovoltaic.

Înscrierile persoanelor fizice in programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 vor începe la data de 27 septembrie 2024 și va fi alocată câte o zi pentru fiecare Regiune în parte, astfel:

27 septembrie – Regiunea Nord Vest (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș)

30 septembrie – Regiunea Centru (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu)

01 octombrie – Regiunea Nord Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui).

02 octombrie – Regiunea Sud Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea).

03 octombrie – Regiunea Sud (judetele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman)

04 octombrie – Regiunea Bucuresti Ilfov

07 octombrie – Regiunea Sud Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt și Vâlcea)

08 octombrie – Regiunea Vest (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș)

09 octombrie – Unitati de cult

Care sunt condițiile de înscriere?

Înscrierea și încărcarea documentelor necesare obtinerii finantarii se va face de către fiecare solicitant în mod individual, in platforma dedicata Programului: https://inscrierionline.afm.ro. Aplicatia se va deschide doar la ora si data anuntate de AFM pentru fiecare Regiune. ATENTIE! Inscrierea unui dosar pe alta Regiune decat cea dedicata judetului de implementare va duce la respingerea acestuia, iar documentele vor trebui sa fie valabile la data incarcarii lor in aplicatie.

O noutate fata de Ghidul Casa Verde 2023 o reprezinta faptul ca documentele care vor fi obtinute online si au semnatura electronica se vor incarca in aplicatie exact asa cum au fost primite de la autoritati, cu semnatura electronica, fara a fi permisa depunea lor scanate sau fotografiate.

Se pastreaza obligativitatea instalarii sistemului fotovoltaic doar la adresa de domiciliu specificata in actul de identitate. Adresa trebuie sa coincida si cu adresa imobilului specificata in extrasul de Carte Funciara.

In Cartea Funciara este obligatoriu a exista intabulat dreptul de proprietate a constructiei tip locuinta.

In cazul in care pe certificatul emis de ANAF va aparea si un CUI/CIF este obligatoriu ca pentru respectiva entitate juridica sa nu aveti sediu social sau punct de lucru la adresa de domiciliu. Se vor solicita in completare documente doveditoare (copie CUI/CIF sau certificat constator de la ONRC). Modificarea adresei sediului sau a punctului de lucru nu este acceptata a fi facuta dupa depunerea dosarului.

Pentru a se putea înscrie la Casa Verde Fotovoltaice 2024, beneficiarul trebuie să aibă achitate la zi datoriile la bugetul de stat.

Panourile fotovoltaice de producere a energiei electrice pot fi instalate doar pe casă sau terenul pe care beneficiarul este proprietar. Acesta trebuie să fie proprietar permanent, nu provizoriu, conform extrasului de carte funciară.

O altă condiție importantă: casa unde vor fi instalate panourile fotovoltaice trebuie să aibă destinație exclusivă de locuință și nu de activități economice.

În plus, casa sau terenul pe care vor fi instalate panourile finanțate prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 nu trebuie să fie închiriate sau cedate spre folosință unei firme.

Ce acte trebuie să conțină dosarul de înscriere

Înscrierea în Casa Verde Fotovoltaice 2024 se poate face doar după ce AFM va deschide sesiunea de încărcare a documentelor în aplicație.

Sunt necesare aceleași documente ca și anul trecut: actul de identitate, certificatele fiscale, atât de la serviciile de impozite și taxe locale, cât și de la bugetul consolidat, din care să rezulte că persoana fizică nu are datorii, plus extrasul de carte funciară.

Până ce va fi deschisă sesiunea de înscriere în program de către AFM, solicitanții pot să pregătească toate actele necesare finanțării panourilor fotovoltaice. Actele trebuie neapărat să fie în perioada de valabilitate în momentul încărcării lor în aplicație.

Iată care sunt pașii pentru înscriere în program.

1. Pregătirea actelor în format digital pentru înscriere în program. Toate actele necesare trebuie scanate și salvate în format PDF pe calculatorul beneficiarului.

2. Pregătirea datelor de identificare a beneficiarului de finanțare fotovoltaice. Datele de identitate (serie și număr buletin, nume, prenume, dată naștere, CNP, valabilitate, etc) se scriu într-un Notepad sau un document Word pentru a putea fi luate copy/paste la completarea formularelor.

3. Adresa de e-mail pentru crearea contului și comunicarea cu Administrația Fondului pentru Mediu. Beneficiarul trebuie să aibă o adresa de e-mail validă. Se poate depunde un singur proiect de pe o adresa de e-mail.

4. Crearea contului AFM pe platforma online specifică. Trebuie creat din timp un cont pe platforma AFM la adresa următoare: https://inscrierionline.afm.ro/

Până pe data de 9 octombrie, după ce se vor finaliza înscrierile, persoanele fizice pot alege instalatorii din lista publicată de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Pentru sesiunea din acest an a programului, Administrația Fondului pentru Mediu estimează că vor fi 67.000 de noi beneficiari ai programului “Casa Verde Fotovoltaice”.

Anul acesta nu vor mai fi trei zile de înscriere pentru fiecare regiune. Înscrierile se vor face într-o singură zi pentru fiecare regiune.

Sistemul fotovoltaic pentru care se poate acorda finanţare trebuie să aibă capacitate de minimum trei kilowaţi.

Bugetul alocat pentru Programul “Casa Verde Fotovoltaice 2024” se ridică la suma de două miliarde de lei.

Consultanță și pregătire documente

Vă rog să ne contactați telefonic la numărul: 0745.708.000 pentru consultanță și pregătirea dosarului în vederea înscrierii la programul Casa Verde Fotofoltaice 2024.

***

Pentru a fi la curent cu acest program vă rugăm să ne urmăriți pe pagina Facebook sau în Grupul Energio.

Pentru a afla mai multe despre sistemele fotovoltaice, de la un specialist Energio, vă rugăm să accesați contul nostru de WhatsApp sau să scanați imaginea de mai jos: